Početak > Ambasada > Vesti iz Ambasade
Pozdrav preko dalekih planina i voda
Povodom drugog samita Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope
2013/11/25

Premijer NR Kine, Li Kećiang

 

Iako su Kina i zemalje Centralne i Istočne Evrope razdvojene dalekim planinama, naša srca su blisko povezana.

Pre 20 godina, posetio sam neke Centralno-istočne države, i to je na mene ostavilo dubok utisak.

Drugi samit Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope i treći ekonomsko-trgovinski forum izmedju Kine i centralno-istočnih zemalja održaće se 26. novembra u Bukureštu. Ja ću učestvovati na ova dva skupa i učiniti posetu Rumuniji. Očekujem da ću zajedno sa rukovodiocima i ličnostima iz raznih krugova 16 zemalja diskutovati o saradnji u raznim oblastima. Uoči mog putovanja, želim da u ime kineskog naroda izrazim srdačan pozdrav narodima zemalja Centralne i Istočne Evrope.

Kina i zemlje Centralne i Istočne Evrope poštuju i podržavaju jedni druge, čime je stvoreno tradicionalno prijateljstvo. Pre 60 godina, kada je osnovana nova Narodna Republika Kina, zemlje Centralne i Istočne Evrope prve su dale priznanje, i time je otvorena nova stranica medjusobne prijateljske saradnje. U proteklim godinama, sve strane su pružale pomoć bilo da je reč o prirodnim nepogodama, bilo da se radi o teškoj privrednoj situaciji. Takvo prijateljstvo stečeno u teškim prilikama uvek će ostati u srcima naroda Kine i zemalja Centralne i Istočne evrope. Stupajući u 21. vek, kineska reforma je ušla u novu etapu, a privredna transformacija u centralno-istočnim zemljama postigla je pozitivan rezultat. Odnosi svih strana u novim istorijskim uslovima imali su novi razvoj. Poslednjih godina, ja i rukovodioci zemalja Centralno-istočne Evrope stalno smo se sastajali i uzajamno razmenjivali telegrame ili pisma, čime smo uspostavili dobre individualne odnose. Verujem da će ova poseta produbiti uzajamno upoznavanje sa rukovodiocima 16 zemalja, kao i saradnju sa ovim državama.

Godine 2012. trgovinska vrednost izmedju Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope premašila je 50 milijardi američkih dolara. Kina je uputila više od 100 investicionih delegacija, čime je doprinela saradnji sa odgovarajućim zemljama u oblasti prehrambene industrije, mehanizacije i nove energije. Kina je potpisala sa Albanijom i Madjarskom sporazum o trgovinskoj transakciji sopstvenim valutama, što je dalo udobnost za sakupljanje novčanih sredstava i obostrane pogodnosti preduzećima. Kina i Rumunija postigle su vidne rezultate u gajenju i selekciji poljoprivrednih kultura. Neprestano je proširivana saradnja Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope u izgradnji infrastrukture. Most na Dunavu u Beogradu postao je simbol kineskog i srpskog prijateljstva. Sastanak lokalnih rukovodilaca Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, održan u julu ove godine u kineskom gradu Čongćingu, privukao je hiljadu predstavnika iz preko 600 preduzeća, i dao dobar efekat za razmenu iskustava preduzeća prisutnih zemalja.

Trenutno, trgovinska vrednost izmedju Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope zauzima samo desetinu od ukupne vrednosti u kinesko-evropskoj trgovini. Zato postoji veliki potencijal u povećanju medjusobne praktične saradnje. Mi smo izdržali iskušenje medjunarodne finansijske krize i krize evropskih dugova. Globalno gledano, privredni rast u našim zemljama je stabilan. Naše zemlje su novarastuća tržišta, koja se suočavaju sa zajedničkim zadatkom - inovacijom u privrednoj transformaciji. Kina sprovodi strategiju eksploatacije zapadnog dela zemlje, a preduzeća su ubrzala korak ka inostranstvu. Zemlje Centralne i Istočne Evrope posvećuju sve veću pažnju otvaranju prema Istoku. Mnoga preduzeća izradila su plan za ulazak na azijsko-pacifičko i kinesko tržište. Tako svi imaju isti cilj, i zajedno možemo ulagati zajedničke napore za jačanje trgovinske saradnje u nizu oblasti.

----Zemlje Centralne i Istočne Evrope poseduju kvalitetne mesne, mlečne proizvode i vino. Kineski urbani tempo života će povećati potražnju za jagnjetinom, govedinom, sirom i vinom. Centralna i Istočna Evropa će postati važan uvoznik poljoprivrednih proizvoda. Vrednost medjusobne trgovine poljoprivrednim proizvodima će sigurno biti povećana.

----U većini zemalja Centralne i Istočne Evrope, železničke pruge, drumovi, luke i druge saobraćajne instalacije suočavaju se sa preobražajem. Kineska proizvodnja saobraćajnih i transportnih uredjaja poslednjih godina postigla je brzi razvoj. Naročito kvalitetna brza železnica koja saobraća na više od 10 hiljada kilometara. Kina je sposobna da preuzme razne saobraćajne objekte u zemljama centralne i istočne Evrope.

---- U zemljama Centralne i Istočne Evrope, potrebno je obnoviti i električne instalacije, a kvalitet kineskih uredjaja za termocentrale i hidrocentrale dostigao je svetski nivo. Zrela je i kineska tehnologija za nuklearne, solarne elektrane i vetrogeneratore. Cene uredjaja su niske, a kvalitet je dobar, što je realan izbor zemalja Centralne i Istočne Evrope.

----Za izgradnju infrastrukture u zemaljama Centralne i Istočne Evrope potrebna su novčana sredstva. Kina želi da zajedno sa ovim državama dobro iskoristi specijalni kredit za saradnju u vrednosti od 10 milijardi američkih dolara, kako bi podržala izgradnju ovih država.

Kina i zemlje Centralne i Istočne Evrope imaju dobru saradnju i u kulturnoj oblasti. Učenje kineskog jezika, studiranje u Kini i uživanje u kineskoj umetnosti, postali su modul u ovim zemljama. Mnogi studenti ovih država aktivno učestvuju u takmičenju „Most kineskog jezika", gde su prikazali odlične rezultate u poznavanju kineske kulture i jezika. Mnogi klasični igrani filmovi tih zemalja, kao i sport ostavili su na kineske gledaoce dubok utisak. Poznati svetski teniser, srpskog porekla Novak Đoković, idol je kineske omladine, pa je i dobio počasni nadimak „Sjao De."

Samo jedna vest koja izveštava o događajima iz dela Centralne i Istočne Evrope na kineskom sajtu „Kinesko-evropski poštar," veoma brzo privlači hiljade i hiljade čitalaca.

Turističko putovanje u zemlje Centralne i Istočne Evrope predstavlja trend za obične građane Kine. Samo tokom 2012. godine, broj kineskih turista ovim državama dostigao je cifru od 320 hiljada. Mnogim Kinezima, više nego dobro su poznata mesta kao što su Šopenova rodna kuća u Varšavi, Ribarska kula u Budimpešti i carka dvorana „Sinaja" u Rumuniji.

Dalje širenje zajedničke saradnje u turizmu, postala je zajednička misija svih strana. Kina trenutno razgovara sa 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope o osnivanju i ustanovljavanju turističke federacije. Verujem da će turizam postati važna tačka u saradnji Kine i zemalja ove oblasti.

Zemlje Centralne i Istočne Evrope predstavljaju važne članice evropske zajednice. Kina odlučno podržava evropsku integraciju, i želi da vidi jedinstvenu i prosperitetnu Evropu, a podržavamo i izbor Centralno-istočnih evropskih zemalja za članstvo u Evropskoj Uniji.

Današnji svet se nalazi u dubokoj promeni. Kineski razvoj je stupio u novu etapu. Mi ćemo nepokolebljivo nastaviti dalju reformu, širiti naše otvaranje, stimulisati razvoj tržišta i unapređivati održiv i zdrav razvoj privrede.

Kina je još uvek država u razvoju. Prosečni društveni proizvod tek je premašio 6 hiljada američkih dolara, što je velika razlika u odnosu na zemlje Centralne i Istočne Evrope. Verujemo da će uz produbljivanje reforme, kinesko tržište sa milijardu i 300 miliona stanovnika doneti još više prilika za čitav svet, uključujući zemlje Centralne i Istočne Evrope.

Od Budimpešte, preko Varšave, do Bukurešta, od Privredno-trgovinskog foruma do susreta rukovodilaca Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, sve strane učesnice ostvarile su dobru saradnju. Verujem da će naša saradnja biti sve čvršća i šira. Imam puno očekivanja od ovog putovanja.

Svim narodima zemalja Centralne i Istočne Evrope, želim srećan i uspešan život!

 

Preporučite prijatelju 
     Odštampaj