Početak > O Kini
Lutanja Kinom ·Provincija Džeđijang
2020-08-08 00:03

Provincija Džeđijang smeštena jena jugoistočnoj obali Kine, uz istočnu obalu Istočnokineskog mora. Graniči se sa provincijom Fuđijen na jugu, sa provincijama Anhui i Đijangsi na zapadu, na severu sa Šangajem i provincijom Đijangsu. Njen najveći rečni tok je Ćijentang, a njena ukupna površina iznosi 105 500 kvadratnih kilometara.

Provincija Džeđijang prošarana je planinama, 70% provincije je brdovito. Planine Tijenmu, Lungmen, Tijentai, Dunggung, Jendang, Putuo i još četiri planinska venca protežu se od jugozapada do severoistoka i povezuju čitavu provinciju. Brdovit predeo nije pogodan za obradu zemlje, ali je pogodan za uzgoj čaja. Lungđing čaj sa Zapadnog jezera jedan je od deset najpoznatijih tradicionalnih čajeva u čitavoj zemlji, poznat još i kao „kraljica zelenih čajeva". Ima dugu istoriju koja seže sve do dinastije Tang.

Džeđijang ima i veliki broj ostrva, provincija je sa najvećim brojem ostrva i najdužom obalom u čitavoj Kini, a u isto vreme ima i osam velikih rečnih sistema, mnogo reka i jezera, najgušću vodenu i rečnu mrežu, zbog čega je nazivaju „zavičajem ribe i pirinča" i „ambarom pod krovom nebeskim".

U Kini postoji izreka: „Raj na nebu, a na zemlji Sudžou i Hangdžou". Ambasada Narodne Republike Kine u Republici Srbiji Vas danas poziva da krenete u obilazakprovincije Džeđijang, uživate u šolji čaja, osetite dašak vetra i zaplovite oblacima slika!

Hangdžou | Nacionalni park Sisi (Xixi)

Pogledajte prilog.

Preporučite prijatelju 
     Odštampaj