Početak > Vesti
Kina donela nacrte više zakona o zaštiti genetskih resursa
2012/05/24

Kina će bolje štititi ekosisteme i podstaći zakonodavstvo tokom 2012. godine u oblasti genetskih resursa, kako bi sačuvala biološku raznovrsnost, saopštio je u utorak vice-ministar zaštite životne sredine.

Li Ganđe, vice-ministar, stavio je primedbe na nacionalnoj konferenciji o funkcionisanju prirodne i ekološke zaštite, uz napomenu da će Kina sprovesti mere upravljanja i bezbednosti transgenih invazivnih stranih vrsta, u cilju zaštite biološkog diverziteta.

Od kraja 2011. godine, osnovano je ukupno 2.640 rezervata na kopnu, koji pokrivaju 14,9 odsto geografskog područja države, rekao je Li.

Iako je postignut brz napredak tokom poslednjih 5 godina, Kina se još suočava sa napornim zadacima na ovom polju, uključujući nestabilna ekološka okruženja i pogoršanja ekoloških funkcija, rekao je Li.

Satelitski nadzor, koji je obavilo Ministarstvo zaštite životne sredine prošle godine, pokazao je da 80 odsto od 335 rezervata prirode na nacionalnom nivou trpe posledice ljudskih aktivnosti.

Li je ponovio da će Kina nastaviti da poboljšava ekološki vrednovane sisteme i pojačaće superviziju zaštićenih prirodnih resursa tokom 2012. godine.

PripremioBranko Žujović za CRI

Izvor:CRI

Preporučite prijatelju 
     Odštampaj