Početak > Vesti
Kineski premijer ističe da se privreda u Kini suočava sa izvesnim teškoćama
2010-03-14 16:47

Danas je u Pekingu završeno ovogodišnje zasedanje Svekineskog narodnog kongresa. Nakon svečanog zatvaranja održana je konferencija za novinare na kojoj je kineski premijer Ven Điabao odgovarao na pitanja predstavnika kineskih i stranih medija. Od ukupno 13 postavljenih pitanja, gotovo polovina se odnosila na ekonomsku politiku Kine i pravce njenog daljeg razvoja. O perspektivi daljeg razvoja kineske privrede u ovoj godini, premijer Ven Điabao je ukazao da zbog mnogih protivrečnosti i nerešenih problema svetske privrede, mnoga kineska preduzeća nisu dobro poslovala, zbog čega postoji mogućnost da će kineska ekonomija po drugi put upasti u krizu. Premijer Kine je naglasio da je neophodno regulisati tri oblasti državne ekonomije: zadržati stabilan i relativno brz razvoj privrede, restruktuirati privredu i sprečiti ozbiljnu inflaciju. Na taj način ćemo sprečiti drugi pad kineske ekonomije, rekao je Ven Điabao.

Prošle godine Kina je bila prva zemlja na svetu koja je obnovila svoju privredu i ostvarila rast BDP u iznosu od 8,7 odsto. Čak i u takvim okolnostima regulisanje odnosa tri gore navedene oblasti će biti veoma teško. Ven je rekao da će vlada Kine raditi u tri pravca: prvi se odnosi na oblast monetarne politike, gde je neophodno održavanje postojećeg nivoa platnog prometa i zadržavanje kamate na racionalnom nivou; drugi, poklanjanje dovoljne pažnje poljoprivrednoj proizvodnji i obezbeđenje bogate žetve u ovoj godini; treći, neophodno je zadržavanje kontinuiteta i stabilnosti političkih smernica i dalje sprovođenje u život aktivne finansijske i fleksibilne monetarne politike, radi stabilnog oporavka kineske privrede.

Na današnjoj konferenciji za novinare kineski premijer Ven Điabao je detaljno odgovarao na pitanja o kursu kineske valute. On je nizom podataka dokazao da ne postoji opadanje vrednosti kineskog juana. Ven je naveo i konkretan primer: od jula 2008. do februara 2009. godine, kada je svetska privreda zapala u velike probleme, stvarna revalvacija kineske valute je iznosila 14,5 odsto, a tokom prošle godine kineski izvoz je snižen za 16 odsto. Zbog toga je trgovinski disbalans smanjen za 102 milijarde američkih dolara. Ven Điabao je rekao da se treba suprotstaviti prinudnoj revalvaciji kineske valute.

Kineski premijer Ven Điabao je na konferenciji za štampu dao do znanja da će Kina celishodnim merama povećati uvoz i ostvariti osnovnu ravnotežu u međunarodnom platnom prometu. On je izrazio uverenje da će slobodna trgovina snažno doprineti suzbijanju krize i oživljavanju globalne ekonomije.

Ven Điabao je na preskonferenciji istakao da će Kina dosledno i nepokolebljivo sprovoditi politiku otvaranja prema svetu i da su u Kinu dobrodošla preduzeća iz svih zemalja sveta koja posluju po odgovarajućim kineskim zakonima. On je izrazio i zabrinutost zbog nestabilnog kursa američkog dolara i bezbednosti kineskih akcija u SAD. Odgovarajući na poslednje pitanje novinara, Ven Điabao je kao i uvek pokazao posebnu pažnju jačanju standarda života i blagostanju kineskog naroda. On je podvukao da u Kini još uvek postoji neravnopravnost u raspodeli i pravosuđu, čemu kineska vlada treba da posveti posebnu pažnju.

Na današnjoj konferenciji za novinare kineski premijer je odgovarao na pitanja kineskih i stranih novinara o spoljnoj politici Kine, klimatskim promenama, ekonomskim i trgovinskim odnosima između dve obale Tajvanskog moreuza, daljem razvoju Hongkonga i drugim važnim pitanjima.

(izvor:CRI)

Preporučite prijatelju 
     Odštampaj