Početak > Vesti
Susret kineskog i američkog predsednika
2009-09-23 21:16

Kineski predsednik Hu Đintao, juče se u Nju Jorku susreo sa američkim predsednikom Barak Obamom. Tom prilikom, Hu je ukazao da je Kina spremna da sa SAD-ama iskoristi mogućnosti, produbljuje saradnju i unapredjuje zdrav i stabilan razvoj bilateralnih odnosa.

Hu je pozitivno ocenio rezultate odnosa sa SAD-om podstignute u proteklih šest meseci i izneo četiri predloga za njihov dalji razvoj, izraživši želju za očuvanjem bilateralne razmene na visokom nivou, dobrim uredjivanjem poslova nakon prve runde kinesko-američkog strateškog i privrednog dijaloga, unapredjenjem razmene i saradnje dve strane u reagovanju na međunarodnu finansijsku krizu kao i u oblasti privrede, trgovine, borbe protiv terorizma i neširenja nuklearnog oružja. Takodje je predložio prudubljivanje koordinacije i saradnje dve strane u važnim međunarodnim i regionalnim pitanjima, kao i jačanje kulturne razmene.

Hu je istakao da se tajvansko, tibetsko pitanje i pitanje Sinđianga tiču kineskog suvereniteta i teritorijalog integriteta. Kina poklanja veliku pažnju tome, što su SAD mnogo puta ponovile, da insistiraju na politici jedne Kine i poštuju tri kinesko-američka zajednička kominikea, izražavajući želju da američka strana može da ih realizuje praktičkim akcijama.

Obama je ukazao da se SAD zalažu za uspostavljanje bilateralnih odnosa svestrane saradnje, a u susret predstojećoj poseti Kini izrazio je želju da se bilateralni odnosi podignu na novi nivo. On je podvukao da američka politika o jednoj Kini nije promenjena, kada je reč o tajvanskom pitanju. SAD ne podržavaju tibetsku nezavisnost i poštuju kineski suverenitet i teritorijalni integritet na Tibetu i u Sjinđiangu.

(izvor: CRI)

Preporučite prijatelju 
     Odštampaj