Početak > Vesti
Otvoren kinesko-američki privredno-trgovinski forum
2009-09-09 20:48

Predsednik Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Vu Bang Guo, koji se nalazi u poseti SAD-u, juče je u Feniksu prisustvovao kinesko-američkom privredno- trgovinskom forumu i održao govor. Vu je izjavio da je perspektiva kinesko-američke privredno- trgovinske saradnje sjajna. Suočavajući se sa finansijskom krizom, dve strane treba da insistiraju na principu slobodne trgovine i sprečavaju trgovinski protekcionizam u bilo kojem obliku.

Vu Bang Guo je cenio da se glavni trend kinesko-američke privredne saradnje neće menjati, a da planovi za stimulisanje privrednog rasta u dvema zemljama donose nove šanse za saradnju. Strategije za regulisanje ekonomskih struktura će proširiti oblasti saradnje, rekao je on i izrazio nadu da će poreduzeća dveju strana otvoriti nove oblasti saradnje kroz zajednička istraživanja, projekte, razvoj tehnologije, razmenu investicija i na druge načine.takodje je izrazio nadu da će vlade dveju zemalja jačati zaštitu intelektualne svojine i poboljšati ekonomske politike i zakonodavni ambijent za trgovinu i investicije.

Vu Bang Guo je ukazao da kinesko-američka privredna i trgovinska sradnja treba da bude funkcionalna, te da se pravovremeno i celishodno rešavaju problemi kako bi se stvorio dobar ambijent za poslovne veze.

Funkcioneri ministarstva trgovine i preko 100 preduzetnika dveju zemalja su prisustvovali forumu, uoči koga je potpisan 41 dokument o investicijama i privredno-tehnološkoj saradnji.

Vu je juče posle podne po lokalnom vremenu stigao u Vašington, gde je predsednica američkog Predstavničkog doma Nansi Pelosi priredila prijem u njegovu čast u biblioteci Kongresa.

(izvor: CRI)

Preporučite prijatelju 
     Odštampaj