Početak > O Kini
Zimske olimpijske igre u Pekingu · Kineski šampioni zimskih olimpijskih sportova
2021-06-22 20:56

    Do početka Zimskih olimpijskih igara u Pekingu ima više od 200 dana. Povodom obeležavanja 74. Olimpijskog dana, Ambasada Narodne Republike Kine u Republici Srbiji upoznaće vas sa kineskim zvezdama zimskih olimpijskih sportova.

    Jang Jang (Yang Yang), poznata još i kao „kraljica na ledu", prvi je šampion zimskih olimpijskih sportova iz Kine. Osvojila je zlatnu medalju u brzom klizanju na 500 metara za žene na Zimskim olimpijskim igrama 2002. godine. Njenu sportsku karijeru obeležilo je osvajanje Svetskog prvenstva čak 59 puta, što je čini sportistkinjom iz Kine sa najviše osvojenih Svetskih prvenstava. Trenutno drži poziciju predsednice Odbora sportista zimskih olimpijskih i paraolimpijskih igara u Pekingu i potpredsednica Svetske antidoping agencije.

    Jang Jang je za Kinu osvojila prvu zlatnu medalju na Zimskim olimpijskim igrama 2002. godine u Solt Lejk Sitiju


    Jang Jang je 2015. godine dala izjavu kao vođa delegacije Olimpijskih igara u Pekingu 2022.


    Mediji su je intervjuisali u martu 2018. godine – kada je i govorila o Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu 2022.


    Jang Jang je 7. novembra 2019. godine održala govor na ceremoniji zatvaranja pete Svetske konferencije o dopingu u sportu

    Džang Hung (Zhang Hong), osvojila je zlatnu medalju u brzom klizanju na 1000 metara za žene na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju 2014. godine. Sada je članica Komiteta sportista Organizacionog odbora Zimskih olimpijskih igara u Pekingu i predsednica Koordinacionog odbora Zimskih olimpijskih igara mladih u Gangvonu 2024. godine.

    Džang Hung je klizala u finalu brzog klizanja na 1000 metara za žene na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju 2014. godine sa vremenom 1:14.02 i osvojila zlatnu medalju pobedivši ostale takmičarke. To je prva zlatna medalja u istoriji Kine u brzom klizanju na Zimskim olimpijskim igrama


    Džang Hung slavi sa zastavom Kine

    Džang Hung je u jutro 25. februara 2018. godine, nakon nominovanja predsednika Međunarodnog olimpijskog komiteta, Tomasa Baha, izabrana za člana Komiteta sportista Međunarodnog olimpijskog komiteta

    Vang Meng (Wang Meng), osvojila je zlatnu medalju u brzom klizanju na 500 metara za žene na Zimskim olimpijskim igrama u Torinu 2006. godine. Na Zimskim olimpijskim igrama u Vankuveru 2010. godine uspešno je odbranila zlatnu medalju u istoj kategoriji, a zatim su usledile i zlatne medalje u štafeti na 1000 i 3000 metara za žene, čime je postala prvi sportista iz Kine koji je osvojio tri zlatne medalje na istim Zimskim olimpijskim igrama.


    Vang Meng je postala ženski šampion u brzom klizanju na 500 metara na Zimskim olimpijskim igrama u Torinu 2006. godine, a četiri godine kasnije, na Zimskim olimpijskim igrama u Vankuveru, osvojila je zlatne medalje u ženskim štafetama na 500, 1000 i 3000 metara.

 

    Vang Meng, srećna nakon osvajanja medalje 15. februara 2006. godine. Tog dana je pobedila u finalu brzog klizanja na 500 metara za žene na Zimskim olimpijskim igrama u Torinu sa vremenom 44,345 sekundi. Ovo je i prva zlatna medalja koju je olimpijska delegacija Kine osvojila na tim Olimpijskim igrama.


    Vang Meng na klizalištu

    Li Đijenžou (Li Jianrou) osvojila je zlatnu medalju u brzom klizanju na 500 metara za žene na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju 2014. godine, time postavši treća olimpijska šampionka u brzom klizanju na 500 metara, nakon Jang Jang i Vang Meng.


     Li Đijenžou je postala šampion u brzom klizanju na 500 metara za žene na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju 2014. godine, osvojivši prvu zlatnu medalju za olimpijsku delegaciju Kine.

     Dvojac Šen Sjue/Džao Hungbo (Shen Xue/Zhao Hongbo) osvojio je zlatnu medalju u umetničkom klizanju na Zimskim olimpijskim igrama u Vankuveru 2010. godine sa ukupnim rezultatom od 216.57 poena i „kratkim programom" od 76.66 poena, time oborivši svetski rekord dva puta. Ovo je ujedno i prva zlatna medalja za Kinu u umetničkom klizanju na Zimskim olimpijskim igrama.

    Dvojac Šen Sjue/Džao Hungbo osvojio je zlatnu medalju u umetničkom klizanju na Zimskim olimpijskim igrama u Vankuveru 2010. godine


    Šen Sjue i Džao Hungbo: šampioni Zimskih olimpijskih igara u Vankuveru 2010. godine


    Han Sijaopeng (Han Xiaopeng), šampion skijanja slobodnim stilom u muškoj kategoriji na Zimskim olimpijskim igrama u Torinu 2006. godine.


    Han Sijaopeng je izazivao ovacije na Zimskim olimpijskim igrama u Torinu 2006. godine. U finalu je savladao protivnike sa 250.77 poena, sa dva savršena poteza osvojivši zlatnu medalju u muškoj kategoriji skijanja slobodnim stilom. To je ujedno bila i prva zlatna medalja za Kinu u skijanju slobodnim stilom.

    Vu Dađing (Wu Dajing) drži svetski i olimpijski rekord u brzom klizanju na 500 metara za muškarce. Šampion u brzom klizanju na 500 metara za muškarce na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu 2018. godine i prva zlatna olimpijska medalja za Kinu u brzom klizanju na kratkim stazama za muškarce.


    Vu Dađing, šampion brzog klizanja na 500 metara za muškarce na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu 2018. godine


    Zimske olimpijske igre u Pjongčangu 2018. godine, klizalište na kome se odvijalo takmičenje u brzom klizanju na kratkim stazama – 500 metara, muška kategorija

Preporučite prijatelju 
     Odštampaj