Početak > O Kini
Lutanja Kinom · Obilazak staništa džinovske pande
2020-09-24 23:57

Ambasada Narodne Republike Kine u Republici Srbiji i Kancelarija za kulturu i turizam provincije Sičuan ljubitelje iz Srbije vode u onlajn obilazak staništa džinovske pande kako bi se upoznali sa njihovim domovima, nakratko se sastali s njima i uživali u lepoti provincije Sičuan!

Džinovske pande su nacionalno blago Kine, nastanjuju zemlju već više od 8 miliona godina i zbog toga ih nazivaju još i „živim fosilima“. U martu 1869. godine, francuski prirodnjak Armand David otkrio je tragove pandi tokom naučne ekspedicije u okrugu Baosing, gradu Ja’an kineske provincije Sičuan, i uz pomoć lokalnih lovaca, prikupio uzorke kostiju i krzna, te ih je nakon povratka u Francusku Nacionalni muzej prirodne istorije u Parizu identifikovao kao novu vrstu i dao im naziv Ailuropoda melanoleuca (panda). Od tada je džinovska panda postala deo savremene ljudske civilizacije.

Danas su retka životinjska vrsta i srećom nastanjuju svoja izvorna staništa – visoke planine i duboke doline kineske provincije Sičuan.

Njihovo punačko, zaokrugljeno telo, debeljuškasta, okrugla glava i veliki crni krugovi oko očiju duboko su ukorenjeni u srcima ljudi. Džinovska panda, kao nacionalno blago Kine koje ljudi širom sveta beskrajno vole i maskota provincije Sičuan, privlači svetsku pažnju.

 

 

 

Pogledajte prilog za detalje.

Preporučite prijatelju 
     Odštampaj